Trots IJsselmonde , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://ijsselmonde.trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Krantenartikel Sinterklaas in Ridderkerk - inclusief reactieOp donderdag 25 juni is een door ons ingezonden stuk geplaatst in de Ridderkerkse huis-aan-huis weekkrant De Combinatie.

(Onder de afbeelding staat de tekst voor u uitgeschreven.)

Sinterklaas in Ridderkerk

Zoals u misschien al weet staat hier in Ridderkerk aan de Handelsweg 100 het hoofdkantoor van Waterschap Hollandse Delta. In dit gebouw blijkt ook Sinterklaas te wonen! Een bijzondere Sinterklaas die cadeautjes weggeeft die wijzelf betalen. Want elk jaar ontvangen wij een aanslagbiljet Waterschapsbelasting. Je zal denken dat het geld dat van ons wordt opgeëist wordt gebruikt voor de taken die het waterschap hoort uit te voeren. Voor een deel is dat niet waar. Want. Men blijkt ons geld ook uit te geven aan ontwikkelingssamenwerking, zoals toiletten in Ethiopië.

Uiteraard gunt Trots op Nederland ieder mens waar ook ter wereld een goed toilet en andere voorzieningen. Maar. Ten eerste, is het fout dat mensen nu verplicht meebetalen aan iets dat niet de taak van het waterschap is. De rijksoverheid beheert de pot van ontwikkelingssamenwerking en niet het waterschap. Ten tweede, zo men het al wil, kan er met hetzelfde geld meer voor de mensen in Ethiopië worden bereikt als het geld direct wordt gegeven aan organisaties van vrijwilligers die daar al zitten. En niet zoals nu via het waterschap, waarbij de werknemers voor hun uren betaald worden. Dat geld komt dan immers niet terecht bij diegenen die dat het hardst nodig hebben.

Trots op Nederland wil dat het waterschap wordt opgeheven en bijvoorbeeld Rijkswaterstaat het werk gaat doen. Trots op Nederland zal op democratische en fatsoenlijke manieren blijven vechten tegen deze oude politieke elite. Meer weten? Zie: waterschaphd.trotsnl.nl (zonder www) of www.trotsnl.nl

Marcel Vink
Voormalig Lijsttrekker Waterschapsverkiezingen Hollandse Delta
E-mail: marcel.vink@hotmail.nl

[Einde uitgeschreven tekst]

(Het onderstaande is met medewerking van de heer Nieuweboer gepubliceerd, waarvoor mijn dank.)

Op 1 juli kreeg ik (Marcel Vink) een e-mail van de heer Roel Nieuweboer. Hierin schrijft de heer Nieuweboer het volgende: “Heb uw laatste artikel in de Combinatie gelezen, evenals uw voorgaande artikelen. Ik heb ook op u als lijsttrekker gestemd en heb daar geen spijt van, kan mij goed vinden in de wijze waarop u stelling neemt tegen een aantal zaken binnen het Waterschap Hollandse Delta.

Eerder nam ik hierover contakten op met het Waterschap en het SVHW waarin ik de juistheid van uw stellingen probeerde te toetsen. Het waren onplezierige gesprekken die door hen kennelijk als lastig en ongewenst werden ervaren.”.

In verschilende e-mails hierna moest ik lezen dat meneer niet werdt teruggebeld, ondanks de belofte van het Waterschap Hollandse Delta om dit wel te doen.

Op 18 augustus liet dhr. Nieuweboer mij weten een gesprek met het Waterschap te hebben gehad, waarin hem is verteld dat de Unie van Waterschappen (een club waarbij alle Waterschappen in Nederland zijn aangesloten) heeft bepaald dat alle waterschappen in Nederland watersystemen elders in de wereld moeten opzetten, onderhouden en ondersteunen. Het waterschap zal worden beschouwd als overheid. [Dat is het ook, redactie.]

Tevens is hem medegedeeld dat Hollandse Delta een of tweemaal per jaar een afvaardiging naar Ethiopië stuurt voor die hulp, ondersteuning en ter controle van de besteedde gelden.

Vanuit het kantoor in Ridderkerk trekt men elk jaar EUR 50.000,00 uit voor deze hulp.

Deze Nederlandse burger en belastingbetaler liet mij ook het volgende weten: “Op mijn vraag welke projecten nog meer zijn/worden ondersteund én wie de kosten daarvan betaald (bijvoorbeeld dat gote potlood in de vijver voor hun gebouw i.v.m de verkiezingen dit jaar) kreeg ik maar wazige antwoorden.”.

(Natuurlijk betaalt de belastingbetaler, dus u en ik, hier allemaal wel voor.)

Trots op Nederland vindt dit het zoveelste bewijs dat het beter is om het waterschap als zelfstandig bestuursorgaan op te heffen, en de werkzaamheden onder te brengen bij bijv. Rijkswaterstaat.

Marcel Vink,

voormalig lijsttrekker waterschapsverkiezingen Hollandse Delta,

contactpersoon regio Eiland IJsselmonde,

lid Politieke Commissie,

lid Hoofdbestuur.